4. Класифікація, будова, принцип дії машин для сортування

3. Класифікація, будова, принцип дії машин для сортування 

Для сипких продуктів із великими частинками, розмір яких у поперечнику вимірюються десятками міліметрів, як, наприклад, коренебульбоплоди (картопля, буряк, морква та ін.), а також помідори, огірки, яблука, застосовуються похило встановлені решета циліндричної або багатогранної призматичної форми із щілиноподібними або іншими отворами (рис. 3.2). Решетам передається обертальний рух із невеликою кількістю обертів. За незначної швидкості обертання похилих циліндричних решет продукт, який завантажений у них, безперервно перевалюється та одночасно просувається вздовж циліндра. При цьому в першій секції проходом переміщаються самі дрібні забруднення, а сходом у другу секцію – звільнений від них продукт. У другу секцію проходом переміщаються більш дрібні частинки продукту, а сходом у третю секцію – частина, яка залишилась із великими частинками продукту і т.д. Таким чином, найбільші частинки продукту виходять із машини сходом з останньої секції.


Рис. 3.2 – Схема барабанного багатосекційного сортувального пристрою 

Для сипких продуктів із частинками, розміри яких вимірюються міліметрами, як, наприклад, різні зернові, круп’яні, зерняткові, застосовуються плоскі решета з круглими, овальними, квадратними або іншої форми отворами (рис. 3.3). Такі решета частіше встановлюються під невеликим кутом до горизонту, їм від кривошипно-коромислового або інших механізмів передається коливальний або зворотно-поступальний рух зі значною швидкістю. Іноді встановлюється декілька решет, які розміщуються одне під іншим, із різними розмірами отворів. У верхньому решеті отвори більші, ніж частинки продукту, а в розміщених нижче – величина отворів поступово зменшується. У найнижчому решеті розміри отворів є меншими за найдрібніші частинки продукту. 

Під час передачі решетам вібраційного руху продукт, який завантажується на верхнє решето, безперервно ковзає по його поверхні й одночасно пересувається по ній. При цьому частинки продукту та невеликі засмічення провалюються крізь отвори та проходом переміщаються на наступне решето, а сходом із верхнього решета потрапляють найбільші забруднення. На другому решеті сходом переміщаються найменші частинки продукту, а проходом – найменші забруднення. У результаті продукт поділяється на фракції за розміром частинок та одночасно звільняється від великих та дрібних забруднень.


Рис. 3.3 – Схема багатоярусного просівно-сортувального пристрою з плоскими ситами



Барабанна калібрувальна машина