1. Проблема виникнення філософії

    Виникнення філософії. Іноді зустрічається точка зору, що поява філософії є своєрідним дивом – настільки неочікувано вона виникає і настільки разюче відрізняється від панівного на той час релігійно-міфологічного світогляду. Можливо, людям давньої епохи філософське знання про світ і справді уявлялося як священне і надприродне. Проте, згідно з сучасними підходами, треба казати, що виникнення філософії було закономірним явищем і мало низку передумов:

духовні передумови: зростання рівня розвитку людини, насамперед рівня її мислення;

• політичні передумови: встановлення демократичного суспільного устрою, що дозволив людині усвідомити себе як особистість (ідеться зокрема про Стародавню Грецію);

• соціально-економічні передумови: 1) відокремлення розумової праці від фізичної, поява вільного часу для філософських роздумів; 2) класова боротьба і поява нових суспільних сил, що протистояли тим верствам населення, які обґрунтовували своє привілейоване соціальне становище походженням від богів або героїв.

Щоб детальніше висвітлити проблему виникнення філософії, треба відповісти на кілька уточнюючих запитань:

Коли виникла філософія? Антична філософія, яку більшість дослідників розглядають як праматір усієї європейської філософії, виникла приблизно в середині І тисячоліття до н. е. Перша відома нам давньогрецька філософська школа утворилася в місті Мілеті у VI ст. до н. е. Те, що існувало раніше, прийнято називати протофілософією або передфілософією.

Де виникла філософія? Хоча, говорячи про початки філософії, найчастіше згадують передусім Давню Грецію, на момент виникнення видатні філософські вчення вже з’явилися й у Стародавній Індії та Стародавньому Китаї.

Чому виникла філософія? Тому що людське мислення і культура підносяться на вищий щабель.

Навіщо виникла філософія? Нове суспільство потребує нову картину світу, і філософія виникає, щоб задовольнити цю потребу.

З чого виникає філософія? Найчастіше кажуть, що філософія виникає на основі міфології та зачатків наук. Згідно з деякими підрахунками, 90 % усіх міфів за змістом були пов’язані з релігією, розкривали ті чи інші релігійні уявлення і лише 10 % пояснювали походження тих чи інших явищ у природний спосіб.

Як виникла філософія? Філософія виникає як своєрідне «розчаклування світу». На зміну конкретно-чуттєвому сприйняттю світу приходить абстрактно-логічне мислення. Надприродні пояснення заміщуються пошуком природних причин явищ та подій. Місце голослівних категоричних тверджень чи простих описів заступають теоретичні міркування про першооснову всього існуючого, при цьому необхідною стає аргументація, доведення авторської точки зору.

Способи філософування. Оскільки західна й східна культурні традиції суттєво різняться між собою, доречно казати про різницю між західним і східним способами філософування. Пропонуємо щодо цього невеличку порівняльну таблицю:

 

Східний спосіб філософування

Західний спосіб філософування

Зовнішній світ людини, світ матеріальних об’єктів) часто розглядається як «несправжній», як ілюзія людської свідомості

Зовнішньому світові віддається перевага над внутрішнім світом, а сама людина часто розглядається як інструмент, покликаний свідчити про гармонію і досконалість Всесвіту

Серед розділів філософського знання більшого розвитку набувають етика і соціальна філософія

Серед розділів філософського знання домінують онтологія і гносеологія

Філософ може працювати, перебувати на державній службі (Конфуцій), заняття філософією не є джерелом його прибутків.

Філософ – унікальна людина, яка володіє справжнім знанням світ. Філософ має право наставляти інших людей на шлях істини і може брати за це гроші.