1. ФІЛОСОФІЯ ГЛОБАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ

                                          Вирішення глобальних проблем сучасності: філософія

ФІЛОСОФІЯ ГЛОБАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ – сучасна галузь філософської рефлексії, яка породжена тенденцією глобалізації життєдіяльності цивілізації доби постмодерна. Проблемне поле філософії глобальних проблем породжене суперечливим розвитком планетарної цивілізації. До нього належать проблеми:

-         глобальної безпеки фізичних та екистенційних першооснов існування людства;

-         забезпечення збалансованого росту народонаселення й економічного росту країн;

-         задоволення потреб світового господарства енергією та природними ресурсами;

-         охорони природного середовища від руйнівного антропогенного тиску;

-         захисту здоров’я людей від особливо небезпечних масових захворювань та негативних наслідків інтенсифікації науково-технічної активності.

Головне призначення філософії глобальних проблем полягає у виробленні нового планетарного мислення, здатного вчасно виявляти та осмислювати закономірності взаємодії різних соціальних складників цілісного світу, для якого найнагальнішою нині є проблема виживання. В рамках цієї філософії як предмет аналізу постають передумови розв’язання глобальних проблем постмодерністського стану цивілізації, філософські аспекти соціального, демографічного, екологічного прогнозування, здійснюється пошук шляхів перебудови світового економічного порядку. Наразі філософія глобальних проблем існує у вигляді відкритого новаціям та оновленню сімейства методологічних принципів і установок, спрямованих:

-         на подолання розмежованості сучасного світу;

-         на поглиблення й інтенсифікацію зв’язків і взаємодій різних країн та регіонів.

Об’єктивна єдність, що виникає завдяки цим процесам, визначає спільність майбутнього для всього людського роду.

Головна проблема філософії глобальних проблем – пошук стратегічних шляхів для гармонійного об’єднання людства.

До можливих стратегій у цьому напрямі слід віднести:

-         стратегію створення транснаціональних структур світового уряду та екологічно збалансованої планетарної економічної системи,

-         стратегію досягнення глобальної демографічної стабілізації, формування глобальної культури нового типу.

Філософія глобальних проблем асоціює себе зі становленням і поширенням почуття причетності людини до тотальної єдності природи й космосу, її відповідальності за майбутнє Всесвіту, за культуру й духовне життя людства.

У дослідженні проблеми людини на ґрунті філософії глобальних проблем чітко окреслилися дві площини:

- прагматична (головне завдання вбачається в удосконаленні й розвитку нових «людських якостей», орієнтованих на майбутній світовий порядок і планетарну свідомість) та

- морально-етична (формування відповідальності за долю природи, цивілізації й культури).

Заперечуючи революційні методи перетворення дійсності, філософія глобальних проблем протистоїть будь-яким формам фанатизму й екстремізму; визнає пріоритет еволюційних змін спочатку у свідомості людей, а потім в соціально-економічній і політичній практиці. Прагнучи виявити в різноманітних політичних, філософських, психологічних та релігійних концепціях те, що є загальноприйнятним, філософія глобальних проблем прагне зробити його джерелом культурного оновлення та підставою планетарної моралі прийдешньої цивілізації.