1. Введення

Ринок інтернет-маркетингу настільки стрімко змінюється, що не дивно, якщо згадати, що ще 10 років тому про цей напрямок у нас майже ніхто нічого не чув, а деякі підприємці досі віддають перевагу оголошенням у газетах, а не контекстній рекламі.
Щороку технології йдуть вперед, набирають обертів нові тенденції, що впливає на всі схеми, за якими люди роблять бізнес у цифровому світі. І для того, щоб бути попереду конкурентів, або навіть просто для того, щоб залишатися в грі, необхідно вчитися працювати з новими інструментами, відстежувати тренди та бути достатньо гнучким, щоб адаптуватися під ці зміни.


1. Перехід у мобайл

За різними даними, залежно від тематики, показник мобільного трафіку на комерційних сайтах вже зараз становить від 30 до 50%. Це значна цифра, і що вже казати про звичайні інформаційні проекти, де вона може бути ще вищою.

cd801bb9afe34b1f94a194a0f356faac

Тоді як продажі в електронній комерції все ще здебільшого здійснюються з настільних комп’ютерів, із кожним новим днем ​​число тих користувачів, які переглядають сайти інтернет-магазинів із мобільних пристроїв, продовжує зростати. Не дивно, що фахівці з SEO та інтернет-маркетингу зосереджують зусилля на оптимізації сайтів своїх клієнтів під мобільний пошук, працюючи над адаптивним дизайном, прискоренням швидкості завантаженням сторінок та іншими факторами.

Ще зовсім недавно мобільні пристрої були на другому місці, а настільні PC – на першому. Зараз тенденція змінилася кардинально – кількість людей, які використовують для інтернет-серфінгу смартфони та планшети, вже перевищила число користувачів десктопних пристроїв, і обсяг мобільного трафіку продовжує зростати.

2. Активне використання аналітики

У сучасному перевантаженому інформацією світі компанії будь-якого рівня розуміють, що використання більш досконалих методів аналітики стає обов’язковою умовою для ефективної оптимізації витрат. У 2020 році фахівці, які займаються просуванням малого і середнього бізнесу, будуть застосовувати більш складні підходи до вимірювання результатів за різними напрямками інтернет-маркетингу.

1b2bf22bec7847ba87d646996057729a

Це дозволить насамперед зрозуміти особливості поведінки відвідувачів сайту і залежність між продажами за рахунок клієнтів із різних джерел, а також прийняти правильне рішення про те, як найкращим чином розподілити бюджети за каналами, тактиками та кампаніями.

3. Контент-маркетинг, як і раніше, важливий

Це на випадок, якщо хтось ще не в курсі, що вже років зо три він стабільно входить до списку основних трендів. Якщо у вас є бізнес, один з обов’язкових кроків, які необхідно зробити для його розвитку в Інтернеті, – створення контенту, який буде доносити інформацію про вас потенційним клієнтам, допомагати їм і підвищувати поінформованість про ваш бренд.

Контент може бути різним – статті, інфографіка, фото, відео – і поширюватися різними каналами, такими як блог компанії, сторінки в соціальних мережах, e-mail-розсилка, відеоканал на YouTube. І головні вимоги до нього залишаються незмінними: якість, унікальність та повнота відповіді на запити користувачів. Необхідно опрацьовувати всю семантику сайту, розділяти її на групи та писати під кожну якісний контент. Саме тому краще витратити більше часу і написати одну гарну та об’ємну статтю в тиждень, ніж намагатися досягти успіху, випускаючи на конвеєрі нікому не цікаві замітки-новини.

4. Реклама в відеоформаті

Так, це довго і дорого, але якщо стільки компаній звертають увагу на цей маркетинговий канал, значить, інвестиції в нього виправдані. Тенденція особливо актуальна для мобільних пристроїв, власники яких добре сприймають саме мультимедійний контент.

Такі великі гравці, як Facebook і YouTube, вже активно пропонують рекламу в відеоформаті своїм клієнтам, а решта, судячи з останніх новин, вже енергійно працює в цьому напрямку. Відеоконтент дозволяє забезпечити гарне охоплення аудиторії, і, якщо тенденція збережеться, можна очікувати, що кількість доступних форматів відеореклами найближчим часом істотно збільшиться.

5. Стратегічна диверсифікація

Високий рівень конкуренції і боротьба за увагу користувачів в усіх напрямках змушують шукати способи отримання клієнтів не тільки за допомогою SEO та контекстної реклами, але і з застосуванням безлічі інших інструментів. Крім високої конкуренції, ще одна причина цього – бажання не залежати від одного джерела трафіку.

SEO не завжди може бути стабільним і передбачуваним через зміну алгоритмів пошукових систем, вартість кліка в AdWords може різко зрости, Facebook теж активно змінює правила і т. д. Тому «хеджування» ставок та різноманіття маркетингової стратегії можуть забезпечити гарні результати.

onlinemarketingideas_367760624

Детальніше про те, які методи можна використовувати для залучення покупців на сайт інтернет-магазину з описом переваг і недоліків кожного з них, ви можете прочитати в нашій книзі «Залучаємо клієнтів: джерела трафіку для інтернет-магазину».

6. Вартість інтернет-реклами виросте

Якщо ви все ще думаєте над тим, чи потрібен вам сайт і чи варто займатися його просуванням, – відкладати цю справу у довгу шухляду, вочевидь, не варто. Поки ви будете думати, ваші конкуренти вже все зроблять, через півроку займуть топ, а ви залишитеся в позиції того, хто наздоганяє. І з огляду на особливість того, що на розкрутку потрібен час, навіть гарні бюджети не допоможуть змінити ситуацію.

Інтернет-магазинів з’являється дедалі більше. Навіть невелика компанія в регіоні може торгувати в межах всієї країни. Конкуренція в усіх напрямках інтернет-реклами та боротьба за домінування в топі пошукової видачі будуть збільшуватися і надалі. Усе це приводить до зростання попиту, а попит, своєю чергою, підвищує вартість.

7. Оптимізація конверсії

Коефіцієнт конверсії – один із тих термінів, із яким знайомий кожен фахівець з інтернет-маркетингу. Якщо коротко, то коефіцієнт конверсії показує співвідношення числа відвідувачів сайту, які здійснили певну дію (наприклад, покупку), до їхньої загальної кількості. Детальніше про цей показник та особливості його розрахунку ви можете прочитати в статті «Конверсія в інтернет-магазині і фактори, які на неї впливають».

Чому це важливо? Вся справа в тому, що оптимізація конверсії – один із небагатьох способів отримати більший прибуток із сайту при мінімальних бюджетних інвестиціях. Щоб отримати вдвічі більше доходу, не обов’язково намагатися вдвічі збільшити відвідуваність – досить подвоїти коефіцієнт конверсії. І в деяких випадках для цього цілком достатньо прибрати зайві поля з форми та помістити кнопку замовлення на чільне місце.

В умовах обмежених бюджетів і високої конкуренції експерименти з різними елементами сайту та відстеження їхнього впливу на конверсію обов’язкові для успішного розвитку бізнесу в Інтернеті.

8. Чатботи і месенджери

Хочете дізнатися, коли буде доставлена ​​ваша посилка “Новою поштою”? Надішліть номер відстеження боту компанії в Telegram і отримаєте відповідь за дві секунди. А ось нове повідомлення в Viber – це повідомлення від «Розетки» про те, що ваше замовлення відправлене. Ці та безліч інших прикладів показують можливості того, як останні досягнення в галузі штучного інтелекту та програмування дозволяють людям миттєво отримувати відповіді на свої запити.

022b7e83d20b4ef58d908147f38d7fab

Ми вже писали про ботів в Telegram, під знаком популярності яких пройшов весь 2017 рік. Його приклад наслідували й інші месенджери, в цьому напрямку активно працює Facebook та інші всесвітньо відомі компанії. Тому можна не сумніватися, що перед нами тренд, вплив якого на ринок зростатиме.

9. Нові методи впливу на рішення

Моделі прийняття рішень про покупку користувачами постійно змінюються. Мало хто витрачає гроші спонтанно – люди дивляться огляди, читають відгуки, порівнюють ціни і тільки після того, як отримають відповідну інформацію, готові перейти до наступного етапу.

У деяких випадках це скоротило цикл ухвалення рішення про покупку, а в інших, навпаки, збільшило. Для власників комерційних сайтів значно зросла важливість наявності контенту з оглядами та оцінками, покликаного допомогти потенційним клієнтам прийняти правильне рішення. І особливо добре в цьому контексті працює відео.

10. Важливість комплексної стратегії

Щоб бути ефективним, інтернет-маркетинг не повинен працювати у вакуумі – потрібно дивитися крізь призму бізнесу, відштовхуючись від розуміння людей, процесів і продукту, з метою створення цілісної стратегії, яка б забезпечила багато точок дотику з клієнтами без втрати якості користувацького досвіду. Він повинен бути однаково якісним в усіх напрямках.

strategy

Просто почати використовувати нові канали інтернет-реклами мало, якщо сайт працює повільно, крім товарів жодних інших сторінок немає, а форма замовлення функціонує з помилками. Однаково добре необхідно опрацьовувати питання юзабіліті, контент, виправляти помилки, забезпечити зручність перегляду на мобільних пристроях та всі інші моменти. Інакше цілком ймовірно, що навіть при збільшенні трафіку продажі залишаться на тому ж рівні через низьку конверсію.