Робоча програма (Силабус)
Загальна інформація
Галузь знань, спеціальність, освітня програма, освітній ступінь |
||
Освітній ступінь |
магістр |
|
Спеціальність |
241 «Готельно-ресторанна справа» |
|
Освітня програма |
«Готельно-ресторанний бізнес» |
|
Характеристика навчальної дисципліни |
||
Вид |
Обов’язкова |
|
Мова викладання |
Українська |
|
Загальна кількість годин |
120 |
|
Кількість кредитів ECTS |
4 |
|
Кількість змістових модулів |
2 |
|
Форма контролю |
||
Показники навчальної дисципліни для денної та заочної форм навчання |
||
|
денна форма навчання |
|
Рік підготовки (курс) |
І курс |
|
Семестр |
2 |
|
Лекційні заняття |
30 год. |
|
Практичні, семінарські заняття |
30 год. |
|
Самостійна робота |
60 год. |
|
Кількість тижневих аудиторних годин |
2 год. 2 год. |
|
ВИКЛАДАЧ
Москвічова Олена Сергіївна кандидат економічних наук, доцент |
---|
Опис дисципліни
Метою вивчення дисципліни «Ризик-менеджмент в готельно-ресторанному бізнесі» є забезпечення здобувачів знаннями і навичками, необхідними для ідентифікації, оцінки та управління ризиками в готельно-ресторанному бізнесі.
Основними задачами курсу є:
− розширення і поглиблення знань якісних і кількісних особливостей індустрії гостинності в умовах ризику;
− оволодіння методологією і методикою створення, аналізу і використання економіко- математичних методів, що враховують ризик;
− вивчення типових прийомів моделювання і вимірів ризику у процесі прийняття управлінських рішень на підприємствах індустрії гостинності.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
- сутність ризику в готелях та ресторанах;
- методику аналізу можливого впливу факторів ризику та симптомів кризових ситуацій;
- методику прийняття стратегічних рішення з урахуванням концепції корисності та ризику;
вміти:
- визначати, розраховувати й аналізувати ризики, що притаманні фінансово- економічній та виробничого господарській діяльності готельно-ресторанного підприємства;
- вимірювати розмір сподіваних доходів та ризику в комерційних заходах індустрії гостинності;
- визначати ефективність інвестиційних проектів з урахуванням чинників ризику;
- ідентифікувати та аналізувати можливий вплив факторів ризику та виявляти симптоми кризових ситуацій;
- забезпечувати безпеку та ризикозахищеність діяльності підприємства готельно-ресторанного бізнесу;
- приймати стратегічні рішення з урахуванням концепції корисності та ризику;
- обирати оптимальну стратегію розвитку підприємства індустрії гостинності з урахуванням прийнятного рівня ризику
Набуття компетентностей:
Загальні компетентності (ЗК):
ЗК2. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.
ЗК3. Здатність до аналізу, оцінки, синтезу, генерування нових ідей.
ЗК7. Здатність приймати обґрунтовані рішення.
Спеціальні (фахові, предметні) компетентності (СК):
СК1. Здатність застосовувати науковий, аналітичний, методичний інструментарій, використовувати міждисциплінарні дослідження аналізу стану розвитку глобальних та локальних ринків готельних та ресторанних послуг для розв’язання складних задач розвитку готельного і ресторанного бізнесу
СК 3. Здатність планувати та здійснювати ресурсне забезпечення діяльності суб’єктів готельного і ресторанного бізнесу
СК 4. Здатність створювати і впроваджувати продуктові, сервісні, організаційні, соціальні, управлінські, інфраструктурні, маркетингові інновації у господарську діяльність суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу
СК 5. Здатність забезпечувати ефективну сервісну, комерційну, виробничу, маркетингову, економічну діяльність суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу
СК7. Здатність до підприємницької діяльності.
СК8. Здатність розробляти антикризові програми корпорацій, готельних та ресторанних мереж, суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу.
СК12. Здатність інтегрувати знання та розв’язувати складні задачі готельно- ресторанної справи у мультидисциплінарних контекстах, у нових або незнайомих середовищах за наявності неповної або обмеженої інформації.
Програмні результати навчання (ПРН):
ПРН1. Розробляти і приймати ефективні рішення з питань розвитку суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу, враховуючи цілі, ресурси, обмеження та ризики, забезпечувати їх реалізацію, аналізувати і порівнювати альтернативи, оцінювати ризики та імовірні наслідки їх впливу.
ПРН3. Розробляти, впроваджувати та застосовувати сучасні методи оцінювання ефективності впровадження інновацій і готельно-ресторанному бізнесі.
ПРН 5. Оцінювати нові ринкові можливості, формулювати бізнес-ідеї та розробляти маркетингові заходи з невизначених умов і вимог, що потребують застосування
нових підходів, методів та інструментарію соціально-економічних досліджень.
ПРН 6. Відшуковувати необхідні дані в науковій літературі, базах даних та інших джерелах, аналізувати та оцінювати ці дані, систематизувати й упорядковувати інформацію для вирішення комплексних задач професійної діяльності.
ПРН 8. Ініціювати, розробляти та управляти проектами розвитку суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу із врахуванням інформаційного, матеріального, фінансового та кадрового забезпечення.
СТРУКТУРА ДИСЦИПЛІНИ
Тема |
Години (лекції/лаборато рні, практичні, семінарські) |
Результати навчання |
Завдання |
Оцінювання |
Модуль 1. Теоретичні засади ризик менеджменту в готельно-ресторанному бізнесі |
||||
Тема 1. Сутність та класифікація ризиків в готельно-ресторанному бізнесі |
2/2 |
Актуальність дослідження ризику та невизначеності в підприємницькій діяльності. Сутність поняття «ризик». Сутність поняття «невизначеність». Види невизначеності. Види ризиків. Класифікація ризиків. Функції ризику. Зв’язок ризику та невизначеності. Види ризиків в діяльності готельно- ресторанних підприємств. Особливості формування ризиків на готельно-ресторанному підприємстві |
Опитування, тестування (в.т.ч. в elearn), дискусії, призентації |
16 |
Тема 2. Показники ризику та методи його оцінки |
2/2 |
Зони ризику залежно від величини збитків. Крива ймовірності збитків. Методи оцінки ризику в готельно- ресторанному бізнесі. |
Виконання ситуаційних та практичних завдань, тестування опитування, дискусії |
16 |
Тема 3. Якісні методи визначення та оцінки ризиків |
2/2 |
Принципи та послідовність проведення аналізу ризиків. Загальна характеристика методів оцінки ризиків. Мета та зміст якісного оцінювання ризиків. Принципи якісного оцінювання підприємницьких ризиків. Процедура якісного оцінювання ризику. Загальна характеристика методів якісного оцінювання ризику. Методи якісного оцінювання ризиків. Переваги та недоліки. Метод експертних оцінок. Аналітичний метод оцінки ризиків. Метод використання аналогів. Метод аналізу ризику за допомогою дерева рішень. Сутність методу дерева рішень. Елементи дерева рішень. Основні етапи обґрунтування та прийняття рішення за допомогою побудови дерева рішень. Когнітивні карти ризиків. |
Виконання ситуаційних та практичних завдань, тестування (в.т.ч. в elearn), Опитування, дискусії |
16 |
Тема 4. Кількісні методи визначення та оцінки ризиків |
2/2 |
Сутність кількісних методів оцінки ризику. Головне призначення кількісної оцінки ризику. Принципові положення кількісної оцінки ризику. Основні методи кількісної оцінки ризику. Порівняльна характеристика методів кількісної оцінки ризику. Особливості кількісних методів оцінки ризику. Особливості вимірювання ризиків. Показники оцінки ризику. Оцінка втрат. Види втрат. Статистичні методи оцінки ризику. Шкали оцінки ризику |
Тестування (в.т.ч. в elearn), Опитування, дискусії. Практичні завдання Виконання самостійної роботи (в.т.ч. в elearn) |
16 |
Тема 5. Основні способи й методи мінімізації ризиків |
2/2 |
Характеристика методів мінімізації ризиків. Страхування як один із методів мінімізації ризиків в ГРБ. Прийоми мінімізації ризиків готельних підприємств. |
Тестування (в.т.ч. в elearn), Опитування, дискусії Практичні завдання Виконання самостійної роботи (в.т.ч. в elearn) |
18 |
Тема 6. Стратегія і тактика ризик- менеджменту в індустрії гостинності |
2/2 |
Організація ризик- менеджменту. Стратегія ризик-менеджменту. |
Тестування опитування, практичні завдання, самостійна робота |
18 |
Разом за модуль 1 |
12/12 |
|
|
100 |
Модуль 2. Управління ризиками в готельно-ресторанному бізнесі |
||||
Тема 7. Попередження ризиків готельно-ресторанного підприємства при складанні бізнес-плану |
2/2 |
Визначення характерних ризиків для кожного етапу формування бізнес-плану. Класифікація ризиків в готельно-ресторанному підприємстві і методи їх попередження відповідно до розділів бізнес-плану. |
Індивідуальне завдання відповідно до складеного бізнес-плану |
12 |
Тема 8. Управління підприємницькими ризиками готельно- ресторанних підприємств |
4/4 |
Необхідність управління ризиками господарської діяльності. Етапи реалізації процесу управління ризиком. Методи одержання інформації про ризики. Система показників ризиків. Функції об'єкта та суб'єкта управління. Прогнозування в ризик- менеджменті. |
Тестування та індивід завдання опитування практичні |
16 |
Тема 9. Управління фінансовими ризиками готельно- ресторанних підприємств |
2/2 |
Основні напрями й методи впливу на ступінь ризику господарювання. Уникнення та компенсація ризику. Збереження та передавання ризику. Хеджування та страхування ризиків. Методи зниження ступеня ризику. Характеристика диверсифікації діяльності підприємства. Модель "імовірність виникнення втрат/рівень збитків" для пошуку рішення щодо оптимізації ступеня ризику |
Тестування (в.т.ч. в elearn), Опитування, дискусії. Ситуаційні завдання, практичні завдання Виконання самостійної роботи (в.т.ч. в elearn) |
12 |
Тема 10. Управління валютними ризиками в індустрії гостинності
|
2/2 |
Сутність і характер ризику коливання валюти. Стратегія захисту від валютного ризику. Характеристика методів страхування валютних ризиків.
|
Тестування (в.т.ч. в elearn), Опитування, дискусії. Ситуаційні завдання, практичні завдання Виконання самостійної роботи (в.т.ч. в elearn) |
12 |
Тема 11. Інвестиційні ризики в індустрії гостинності |
2/2 |
Інвестиційна привабливість підприємств індустрії гостинності. Сутність та особливості інвестиційних ризиків. Метод дисконтування як спосіб оцінки ступеня інвестиційного ризику |
Тестування (в.т.ч. в elearn), Опитування, дискусії. Ситуаційні завдання, практичні завдання Виконання самостійної роботи (в.т.ч. в elearn) |
12 |
Тема 12. Управління ризиками від інноваційної діяльності готельно-ресторанного підприємства |
2/2 |
Чинники виникнення ризиків інноваційного управління розвитком підприємств готельно-ресторанного господарства. Групи ризиків, які виникають під час процесу здійснення інноваційної діяльності, та основні параметри оцінювання ступеня ризику. |
Тестування (в.т.ч. в elearn), Опитування, дискусії. Ситуаційні завдання, практичні завдання Виконання самостійної роботи (в.т.ч. в elearn) |
12 |
2/2 |
Сутність і причини виникнення виробничого ризику. Ризики невиконання господарських договорів (контрактів). Методика оцінювання виробничих ризиків. |
Тестування (в.т.ч. в elearn), Опитування, дискусії. Ситуаційні завдання, практичні завдання Виконання самостійної роботи (в.т.ч. в elearn) |
12 |
|
Тема 14. Банкрутство підприємств готельно- ресторанного бізнесу |
2/2 |
Поняття банкрутства та його правове забезпечення. Система заходів запобігання банкрутству. Антикризове управління діяльністю підприємств готельно- ресторанного бізнесу. |
Тестування (в.т.ч. в elearn), Опитування, дискусії. Ситуаційні завдання, практичні завдання Виконання самостійної роботи (в.т.ч. в elearn) |
12 |
Разом за модулем 2 |
18/18 |
|
100 |
|
Разом за семестр |
30/30 |
|
70 |
|
Екзамен |
|
30 |
ПОЛІТИКА ОЦІНЮВАННЯ
Політика щодо дедлайнів та перескладання: |
Роботи, які здаються із порушенням термінів без поважних причин, оцінюються на нижчу оцінку. Перескладання модулів відбувається із дозволу лектора за наявності поважних причин (наприклад, лікарняний) |
Політика щодо академічної доброчесності: |
Списування під час контрольних робіт та екзаменів заборонені (в т.ч. із використанням мобільних девайсів). Самостійні роботи, реферати повинні мати коректні текстові посилання на використану літературу |
Політика щодо відвідування: |
Відвідування занять є обов’язковим. За об’єктивних причин (наприклад, хвороба, міжнародне стажування тощо) навчання може відбуватись індивідуально (в он-лайн формі за погодженням із деканом факультету) |
ШКАЛА ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ
Рейтинг студента, бали |
Оцінка національна за результати складання екзаменів заліків |
|
екзаменів |
заліків |
|
90-100 |
відмінно |
зараховано |
74-89 |
добре |
|
60-73 |
задовільно |
|
0-59 |
незадовільно |
не зараховано |
ЛІТЕРАТУРА
– основна:
1. Вітлінський В. В., Великоіваненко Г. І. Ризикологія в економіці та підприємництві. Київ
: КНЕУ, 2018. 480 с.
2. Гранатуров В. М., Шевчук О. Б. Ризики підприємницької діяльності: проблеми аналізу. Київ : Зв'язок, 2020. 152 с.
3. Писаревський І. М., Стешенко О. Д. Ризик-менеджмент в індустрії гостинності : навч. посіб. для вищих навчальних закладів. Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова. Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2017. 128 с.
4. Старостіна А. О.. Кравченко В. А. Ризик-менеджмент: теорія та практика : навч. посібник. Київ : Політехніка, 2018. 200 с.
– допоміжна:
1. Гранатуров В. М., Литовченко І. В., Харічков С. К. Аналіз підприємницьких ризиків : проблеми визначення, класифікації та кількісної оцінки : монографія. Одеса : Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України, 2018. 164 с.
2. Гуменюк В. В. Страхування діяльності туристичних підприємств. Фінанси України. 2019. № 4. С. 128-135
3. Кузьмін О. Є., Вербницька Г. Л., Мельник О. Г. Обґрунтування господарських рішень і оцінювання ризиків : навч. посібник. Львів : Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2018. 212 с.
4. Лук’янова В. В., Головач Т. В. Економічний ризик : навч. посібник. Київ : Академвидав, 2017. 464 с.
5. Мостенська Т. Л., Скопенко Н. С. Ризик-менеджмент як інструмент управління господарським ризиком підприємства. Вісник Запорізького національного університету. – 2020. № 3 (7). С. 72–79.
6. Охріменко О. О. Проблеми формування страхового захисту підприємницької діяльності у сфері туризму в Україні. Зовнішня торгівля: право та економіка. 2021. № 4. С. 126-131.
7. Стешенко О. Д., Швирьова Є. О. Удосконалення управління ризиками в підприємницькій діяльності. Комунальне господарство міст. 2021. № 98. С. 424-428.
8. Стешенко О. Д., Юр’єв В. В. Оптимізація витрат готельного господарства. Комунальне господарство міст. 2020. № 108. С. 563-570.
9. Чорноморченко Н. В., Іванова І. С., Приймак Н. С. Обґрунтування господарських рішень і оцінювання ризиків : навч.-метод. посібник для сам. вивчення дисц. Львiв : Магнолiя-2016, 2020. 260 с.
10. Школа І. М. Менеджмент туристичної індустрії : навч. посібник / [Заред. проф. І. М. Школи]. Чернівці : ЧТЕІ КНТЕУ, 2021. 662 с
11. Шегда А. В., Голованенко М. В. Ризики в підприємництві: оцінювання та управління : навч. Посібник. Київ : Знання, 2018. 271 с.
Інтернет-ресурси:
1. http://revparguru.com/ - офіційний сайт системи REVPAR GURU. Management Solution.
2. http://www.statgraphics.com/ - офіційний сайт Statgraphics.
3. http://www.xotels.com/ - офіційний сайт системи Xotels Revenue.
Шрифти
Розмір шрифта
Колір тексту
Колір тла