9. 8. Машини для нарізання хліба

Хліборізка АХМ-300 (Болгарія) складається з кожуха, рами, приводу, механізму різання, механізму подачі, регулятора товщини скибочок, приймального і розвантажувального пристроїв, електропускових і блокувальних пристроїв (рис. 5.37).


Рисунок 5.37 – Хліборізка АХМ-300. Вигляд загальний


Рисунок 5.38 – Хліборізка АХМ 300: а – вигляд загальний; б – схема кінематична; 1 – лотік розвантажувальний; 2, 4 – кришки; 3 – огородження ножа; 5 – вимикач двокнопочний; 6 – дверцята; 7 – ніж серпоподібний; 8 – виштовхувач; 9 – пластинки притискні; 10 – ящик для збирання крихти; 11 – корпус; 12 – передача конічна; 13 – подавач ланцюговий; 14 – пружина; 15 – електродвигун; 16, 17 – клинопасові передачі; 18 – ексцентрик; 19 – регулятор; 20 – гайка; 21 – шатун; 22 – кінцевий вимикач; 23 – муфта обгінна; 24 – вал головний привідний; 25 – вал; 26 – пальці

 

Окремі елементи кожуха з'єднані між собою і разом з рамою оформлюють корпус 11 (рис. 5.38) машини. Дверцята 6 на правому боці кожуха забезпечують доступ до регулятора товщини скибочок. Привід складається з електродвигуна 15 і двох клинопасових передач (16 і 17). Ведений шків другої клинопасової передачі встановлений на головному привідному валу 24, що пов'язує механізми різання і подачі. На одному кінці привідного вала закріплений серпоподібний ніж 7, що закривається огородженням 3, а на іншому кінці встановлений ексцентрик 18 регулятора товщини нарізання хліба. Механізм подачі складається з ексцентрика 18, шатуна 21, обгінної муфти 23 односпрямованого зчеплення, конічної передачі 12, ланцюгового подавача 13 і виштовхувача 5. Ексцентрик 18 з'єднаний з обгінною муфтою 23 за допомогою шатуна 21. На ексцентрику встановлений регулятор 19 із щитком, за допомогою якого регулюється товщина відрізуваних скибочок. Обгінна муфта перетворює коливальний рух шатуна в односпрямований обертальний рух вала 25, передає його конічній передачі 12 і ланцюговому подавачу 13. Ланцюговий подавач складається з двох зірочок і ланцюга, до якого прикріплені в протилежних напрямах два пальці 26. Поворотний механізм складається з циліндричної спіральної пружини 14 і повзуна.

Приймальний пристрій складається з лотка, пластмасової кришки 4, направляючих притискних пластинок 9 і блокувального вимикача 22; розвантажувальний пристрій – з лотока (платформи) 1 з пластмасовою кришкою 2 і блокувального вимикача.

Принцип дії. Обертання від електродвигуна через двоступеневу клинопасову передачу передається головному привідному валу і серпоподібному ножу. З іншого боку односпрямоване обертання передається через ексцентрик, шатун і кривошип, виконаний у вигляді обгінної муфти, конічній і ланцюговій передачам. На ланцюг цієї передачі встановлені у двох протилежних напрямах два пальці. Один палець, рухаючись разом із ланцюгом, переміщує виштовхувач із хлібом у напрямі до ножа, а повзун у цей час розтягує циліндричну пружину. Після досягнення кінцевого положення палець звільняє виштовхував, і він під дією пружини повертається у вихідне положення. У цей момент другий палець натискає на кінцевий вимикач і машина зупиняється. Під час подачі в зону різання продукт утримується притискними пластинками 9 і шипами виштовхувача 5. Під зоною різання і розвантажувальним лотоком передбачені ящики 10 для збирання крихти.

Хліборізка LOZAMET («LOZAMET», Польща) призначена для нарізання як свіжоспеченого, так і черствого хліба (рис. 5.39). Швидкість нарізання регулюється залежно від величини буханця та виду хліба.

Завдяки мінімальній кількості конструктивних елементів машини, що рухаються, робота хліборізки не супроводжується шумом, вібрацією, відрізняється високою надійністю. Хліборізка оснащена піддоном для збирання крихти.

Хліборізка-соломкорізка (рис. 5.40) використовується в лінії з виготовлення сухариків для нарізання черствого хліба на соломку. Для нарізання застосовується хліб щільних сортів типу «Дарницького». Хліборізкасоломкорізка складається із стандартної хліборізки АХМ-300 та вузла нарізання на соломку. Хліб оператором завантажується в хліборізку, вмикаються приводи ножів, що нарізають хліб на скибочки. Скибочки потрапляють на ножі, що обертаються, і нарізаються на соломку. Недоліком цієї машини є велика кількість відходів: понад 5% хліба залишається непорізаним. Продуктивність хліборізки-соломкорізки – 80 кг/год.

Хліборізка SM-302 (Тайвань) призначена для нарізання хліба різної форми на скибочки однакової товщини (рис. 5.41). Машина SM-302 має високу продуктивність (від 210 до 300 буханок/год), широкий діапазон регулювання товщини нарізки. Каркас хліборізки виконаний у вигляді звареного коробу, на якому змонтовані вузли машини. Робочим органом, який здійснює нарізання, є стрічкові ножі із зубчастим лезом. Ножі встановлені в двох спеціальних рамках, які підвішуються шарнірно у верхній частині каркасу і здійснюють зворотнопоступальний рух. Знизу рамки шарнірно закріплені на коромислі, що з’єднане з кривошипно-шатунним механізмом. Кривошип приводиться в дію від електродвигуна за допомогою пасової передачі. Хліборізка SM-302 дозволяє одночасно нарізати хліб на 28 скибочок товщиною 6...12 мм. Максимальна припустима довжина виробу, що нарізається, складає 345 мм.

Принцип дії. Хліб завантажується на приймальний лотік між напрямними і під дією сили тяжіння, самопливом він потрапляє до різальних ножів. Чим більша кількість булок хліба буде покладена на лотік, тим більша сила тиску на хліб, що знаходиться безпосередньо перед ножами, а отже, вище швидкість його нарізання. Після нарізання хліб виводиться у вигляді цілісного виробу, що зручно для подальшого використання, особливо в цехах з випуску упакованого хліба. Хліборізка дозволяє отримати заготівки для сухариків у формі брусочків, кубиків шляхом 2, 3-кратного пропускання хліба крізь робочі органи у взаємно перпендикулярному напрямі.

Порівняно з хліборізальними машинами, які мають дискові та серпоподібні ножі, дані хліборізки мають такі недоліки: складність очищення та загострення ножів (складна конструкція робочого органа), зміна товщини скибочок вимагає заміни ножових рам, сильна вібрація корпусуза    рахунок    зворотно-поступального   руху    ножів,    необхідність    постійного    контролю   за натягуванням ножів у ножовій рамці.


Рисунок      5.39      –      Хліборізка

LOZAMET

Рисунок 5.40 – Хліборізка-

соломкорізка

Рисунок 5.41 – Хліборізка SM-

302

 Правила експлуатації хліборізки

Перед початком роботи встановлюють необхідну товщину нарізання хліба. Для цього послаблюють фасонну гайку і повертають регулювальний диск до збігу його відповідної поділки з рискою на шайбі. Після чого фасонну гайку знову затягують. Перед вмиканням електродвигуна переконуються в тому, що приймальний лотік знаходиться в крайньому правому положенні і закріплений защіпкою, а гвинт не утримує противаги, яка разом із дисковим ножем вільно провертається. Потім перевіряють роботу машини на холостому ходу. При цьому противага повинна обертатися за годинниковою стрілкою, якщо дивитися з боку подачі хліба. Після цього вимикають електродвигун і перевіряють фіксацію рухомих частин фрикційним гальмом. Відкривають захисну решітку і за допомогою рукоятки відводять каретку подачі в праве положення. Закріплюють хліб голками захоплення. При цьому звертають увагу на те, щоб ролик каретки зайшов у канавку ходового гвинта. Потім опускають захисну решітку і вмикають машину, натиснувши на кнопку «Пуск».

Після закінчення нарізання хліба електродвигун автоматично вимикається. Каретку вручну відводять в праве положення, видаляють шматок хліба, який залишився на захоплювачі, закріплюють нову порцію і повторюють процес нарізання.

Для якісного нарізання та скорочення потужності дисковий ніж періодично заточують. Після закінчення роботи видаляють скребками крихти й очищують ніж від залишків налиплого хліба. Під час очищення ніж обертають так само, як і при заточуванні, натискаючи на кнопки скребків до повного видалення прилиплого хліба. Після очищення ножа противагу знімають зі стопора, а рукоятку закріплюють.

У процесі роботи дотримуються правил техніки безпеки. Не дозволяється виймати застряглі скибочки під час роботи машини, вмикати машину зі знятим пристосуванням для заточування або верхньою кришкою. Вивантаження нарізаного хліба слід проводити тільки при відсунутому від корпусу розвантажувальному лотоку.

Під час роботи на машині АХМ-300 для встановлення необхідної товщини нарізання скибочок відкривають бічну кришку, відгвинчують на один оберт спеціальну гайку і повертають регулятор так, щоб риска штифта збіглася з потрібним поділом на щитку. Після цього гайку загвинчують і закривають бічну кришку. Далі укладають хліб так, щоб один кінець батона упирався в шипи виштовхувача. Закривають запобіжні кришки на приймальному і розвантажувальному пристроях, натискають кнопку «Пуск». Після закінчення нарізання електродвигун автоматично вимикається, а виштовхувач хліба повертається у вихідне положення. Періодично після нарізання 50 батонів хліба очищають ящик для збору крихт. Серпоподібний ніж заточують після нарізання 10000 батонів, при цьому ніж необхідно знімати з машини.