3. 2. Тістоділильні машини

Тісто являє собою продукт, який відповідно до вимог технології попередньо був підданий тривалому бродінню за допомогою дріжджів та інших мікроорганізмів. У результаті утворилась капілярно-пориста структура, що утримується пружним еластично-пластичним скелетом, пори якого заповнені газовою сумішшю, що складається з діоксиду вуглецю, парів води, спирту та інших продуктів бродіння. Під дією газу, що утворюється в процесі бродіння, тісто збільшується в об’ємі, зменшується його щільність, змінюються структура та властивості. При бродінні в тісті активно проходять мікробіологічні та ферментативні процеси, що змінюють його фізичні властивості.

Тістоподільні машини повинні забезпечити поділ тіста на заготовки з точністю 12 % та з урахуванням специфіки його властивостей. Конструктивно тістоподільні машини є найскладнішими порівняно з іншим обладнанням.

За час робочого циклу в тістоподільній машині здійснюються такі операції: заповнення робочої камери тістом, стиснення його до робочого тиску, переміщення по робочій камері, заповнення мірної камери, стабілізування тиску, видача відміреної заготовки, повернення надміру тіста в приймальну лійку. В залежності від прийнятої схеми машини вказані операції можна поєднувати, змінювати послідовність або зовсім вилучати. Всі ці операції здійснюються в камері тістоподільної машини та визначають її робочий процес.

Істотними функціональними елементами тістоподільників є: нагнітач тіста, стабілізатор тиску та подільний пристрій.

Тісто під тиском заповнює мірні місткості подільної головки або просто залишає робочу камеру. За їх видом нагнітачів тістоподільні машини розділяються на машини з поршневим, лопатевим, роторним, валковим, шнековим, пневматичним та іншими нагнітачами.

Стабілізатор тиску — пристрій, що забезпечує постійність тиску в робочій камері тістоподільника в момент відмірювання дози. За цією ознакою тістоподільники бувають із стабілізатором тиску та без нього.

Подільна головка вмішує мірні місткості, які при заповненні тістом поєднуються з робочою камерою, а при розвантаженні відокремлюються від неї. За цією ознакою розрізнюють тістоподільні машини з подільними головками та без них. Подільні головки бувають одно-та багатокишеньковими. Якщо поділ тіста на шматки здійснюється відсіканням маси, котрі видавлюється крізь мундштук, то вважають, що машина не має подільної головки.

Точність поділу заготовок є одним з основних показників якості роботи тістоподільника. Визначення точності роботи тістоподільних машин має кінцевою метою налагодження та оцінку їх роботи, скорочення виробничих витрат при випуску штучної продукції, виявлення порушень у робочому процесі та технології.

 Тістоподільні машини з поршневим нагнітачем та подільною головкою (рис. 7.1). найбільш розповсюдженими. До них належать тістоподільні машини СД, ХТД, РМК, “Кооператор” (СРСР), “Мультимат”, “Парта”, “Універсал” (ФРГ), “Дей”, “Ідеал” (США) та ін. Тісто нагнітається в них за допомогою прямокутного поршня. Стабілізація тиску досягається за рахунок застосування пружного або гідравлічного демпфера. Подільні головки звичайно багатокишенькові з плаваючими поршнями та механічним штовхачем. Буферні місткості мають значні розміри.


Рис. 7.1. Функціональна схема тістоподільної машини з поршневим нагнітачем і подільною головкою: 1 — мірна камера; 2 — подільна головка; З — заслінка; 4 — нагнітальний поршень; 5 — приймальна лійка; 6 — стабілізатор тиску

Тістоподільні машини з лопатевим нагнітачем у вигляді поворотної лопаті, жорстко закріпленої на валу, та поворотною подільною головкою (рис. 7.2). До них належать порівняно нові тістоподільники А2-ХТН, розроблені УкрНДІПродмашем. Ці машини відкривають новий напрямок у конструюванні. Стабілізація тиску в робочій камері здійснюється за рахунок пружинного демпфера, встановленого на важелі відсікаючої заслініси. Подільна головка двокишенькова із спареними плаваючими поршнями, що перемішуються за рахунок тиску тіста.



Рис. 7.2. Функціональна схема тістоподільної машини з лопатевим нагнітачем (жорстко закріплена лопать) і подільною головкою:1 — нагнітальна лопать; 2 — подільна головка; З — мірна камера; 4 — відсікаюча демпферуюча заслінка; 5 — приймальна лійка; 6 — стабілізатор

 Тістоподільні машини з лопатевим нагнітачем у вигляді лопаті, що коливається, та додаткового валкового живильника без подільної головки (рис. 7.3). Відділення заготовки здійснюється шляхом відсікання ножем тістової маси, що випресовується через мундштук.

Сюди належать тістоподільні машини, що випускають в багатьох закордонних країнах: “Дива”, “Ультима” (ФРН), “Соча” (Югославія), С-70 (Угорщина) та ін. Машини цієї групи відрізняються порівняно м’яким механічним впливом на тісто, низьким тиском в робочій камері, високою точністю поділу та малим споживанням енергії. Однак їх конструкція склад­ на, відрізняється великою кількістю передач та важільних механізмів, що швидко зношуються.

Рис. 7.3. Функціональна схем а тістоподільної машини з лопатевим нагнітачем (лопать, що коли­ вається) без подільної головки:— приймальна лійка; 2 — нагнітальний валик; З — лопать, що коливається; 4 — поворотний барабан; 5 — мундштук; 5 — відсічний ніж.

Тістоподільні машини з лопатевим нагнітачем, виконані у вигляді барабана з лопаттю, що забирається, та подільною головкою з механічним приводом мірних поршнів (рис. 7.4). Являють собою новий напрямок. У промисловості такі машини ще не працю­ ють, але захищені авторськими свідоцтвами та мають істотні переваги, знайомство з яки­ ми буде, безсумнівно, корисним.


Рис. 7.4. Функціональна схем а тістоділильної машини з лопатевим нагнітачем (поворотна лопать, яка забирається) і подільною головкою:1 — стабілізатор тиску; 2 — мірний поршень; З — подільна головка; 4 — приймальна лійка; 5 — барабан, що обертається; 6 — лопать, яка забирається

Тістоподільні машини з роторним нагнітачем та додатковим валковим живильни­ ком без подільної головки (рис. 7.5). Відрізняються тим, що нагнітач виконаний у вигляді ротора із вирізом певної конфігурації, який використовується для подачі та нагнітання тіста. Ця група машин також належить до нових розробок, захищених авторськими свідоцтвами та патентами. У них поєднуються простота конструкції та управління, раціональна побудова робочого процесу, висока продуктивність.


Рис. 7.5. Функціональна схема тістоподільної машини з роторним нагнітачем без подільної головки: 1 — приймальна лійка; 2 — обмежувач ходу заслінки; З — підпружена відсічна заслінка; 4 — роторний нагнітач; 5 — буферна камера; 6 — живильний валик; 7 — підсічний ніж

Тістоподільні машини з валковим нагнітачем та подільною головкою (рис. 7.6). До них належать ХДВ, РТ2-РМК, системи Целіка, ХЛС-9 та ін. Валкові нагнітачі звичайно використовують для пшеничного тіста, вони відрізняються порівняно м’якою дією на тісто. Тиск, що створюється нагнітачем у робочій камері, залежить від діаметра валків та зазора між ними. Машини звичайно працюють без стабілізаторів тиску. Подільні головки багато­ кишенькові, але під заповненням у більшості випадків знаходиться одна кишеня.



Рис. 7.6. Функціональна схема тістоподільної машини з валковим нагнітачем і подільною головкою: 1 — приймальна лійка; 2 — нагнітаючий валик; З — мірна камера; 4 — механізм регулювання ходу поршня; 5 — подільна головка

Тістоподільні машини із шнековим нагнітачем без подільної головки (рис. 7.9). Це ХДР, “Роботер” та ін. Вони відрізняються від попередніх тим, що розподіл тіста на шматки виконується за допомогою ножа, який періодично відсікає тістову масу, що безперервно протискується крізь мундштук у вигляді циліндра. Точність поділу у цієї групи машин знач­ но нижче, ніж у попередньої, але вони менше впливають на тісто та потребують значно менших витрат енергії на привід машини.

Тістоподільні машини із шнековими нагнітачами та поворотною подільною головкою (рис. 7.8). До них відносяться ХДФ-М2, “Кузбасс” та інші, призначені для поділу житнього, житньо-пшеничного та тіста із пшеничного борошна II гатунку. Нагнітання тіста виконується за допомогою одного або двох шнеків, стабілізатори тиску відсутні, подільні головки поворотні барабанного типу зі спареними плаваючими поршнями, які переміщуються завдяки тиску тіста.


Рис. 7.8. Функціональна схема тістоподільної машини зі шнековим нагнітачем і подільною головкою: 1 — мірний поршень; 2 — подільна головка; З— нагнітальний шнек; 4 — приймальна лійка

Тістоподільні машини із шнековим нагнітачем без подільної головки (рис. 7.9). Це ХДР, “Роботер” та ін. Вони відрізняються від попередніх тим, що розподіл тіста на шматки виконується за допомогою ножа, який періодично відсікає тістову масу, що безперервно протискується крізь мундштук у вигляді циліндра. Точність поділу у цієї групи машин знач­ но нижче, ніж у попередньої, але вони менше впливають на тісто та потребують значно менших витрат енергії на привід машини.



Рис. 7.9. Функціональна схема тістоподільної машини з шнековим нагнітачем без подільної головки: 1 — приймальна лійка; 2 — нагнітальний шнек; З — відсікаючий ніж; 4 — мундштук; 5 — ролик, який включає привід ножа

Тістоподільна машина ХДФ-М2. Призначена для поділу житнього та житньо- пше-ничного тіста на заготовки масою 0,8— 1,25 кг і складається з приймальної лійки З (рис. 7.10), що прилягає до робочої камери 2, де розташовані два нагнітаючих шнеки 1. Робоча камера з’єднана з горловиною 4, до циліндричної проточки прилягає барабанна подільна головка 5. В діаметральній циліндричній проточці головки 15 розташовані два плаваючих поршні 6. Зверху головка закріплена відкидним захисним щитком 7. Привідний електрод­ вигун 14 розташований на шарнірно закріпленій площині 13, котра знаходиться в нижній частині станини 17. За допомогою клинопасової передачі 16 електродвигун з’єднаний з проміжним валом 18. З нього рух з допомогою шестерен 19 і 20 передається шнеком 1, а клиновим пасом 12 — валу черв’ячного редуктора 9. Останній через мальтійський хрест передає періодичний рух подільному барабанові. Натяг паса 12 здійснюється роликом 10 з гвинтовим фіксатором 11.



Рис.7.10 -Тістоподільна машина ХДФ-М2

Accessibility

Колір тла

Шрифти

Розмір шрифта

1

Колір тексту