4. 3 Тісторозкочувальні машини

Тісторозкочувальна машина МРТ-60М призначена для розкочування крутого пшеничного тіста пластами або стрічками завтовшки від 1 до 50 мм, з яких виготовляють різні кондитерські вироби, а також домашню локшину, пельмені, вареники тощо.

Тісторозкочувальна машина МРТ-60М (рис. 7.11, 7.12) складається з електродвигуна з черв'ячним редуктором, зварного каркасу, розкочувальних валків, механізму регулювання проміжку між валками, пристрою для посипання валків борошном, транспортера і пускового пристрою. Робочими органами машини служать розкочувальні валки 12, осі яких розміщені в підшипниках кочення. Підшипники нижнього валка закріплені нерухомо на рамі 14 у стійках, а верхнього – у поворотному кронштейні 13, з'єднаному тягою з регулювальним маховиком. Маховик 5 розташований на передній панелі машини, у зручному для роботи місці. Робочий проміжок між розкочувальними валками регулюється обертанням маховика в той чи інший бік. Величина проміжку між валками вказується стрілкою, яка розташована на циферблаті, що встановлений на одній із стійок. Опорні стійки валків кріпляться болтами до каркасу 3 машини.

                                                

Рисунок 7.11 – Тісторозкочувальна машина МРТ-60М

Над розкочувальними валками укріплений знімний бункер 11, який отримує коливальний рух від храпового механізму. Храповий механізм встановлений співвісно з нижнім розкочувальним валком, що передає йому обертання. Через сито, розміщене в днищі знімного бункера, борошно просипається на валки і пласт тіста, який розкочується; це запобігає прилипанню тесту до валків. До стійок прикріплений завантажувальний лотік 8, поверхня якого знаходиться на рівні проміжку між розкочувальними валками. Над лотоком встановлена запобіжна решітка 10. Відстань від нижньої кромки запобіжної решітки до поверхні завантажувального лотока складає близько 70 мм. При повороті решітки на кут більше 5° розмикаються контакти мікровимикача й електродвигун машини вимикається. При опусканні решітки на місце контакти мікровимикача замикаються і електродвигун знову може бути увімкнений. На рамі 14 під розкочувальними валками встановлений транспортер 7.


Рисунок 7.12 – Принципова та кінематична схеми тісторозкочувальної машини МРТ-60М: 1 – електродвигун; 2 – редуктор черв’ячний; 3 – каркас; 4 – пара гвинтова; 5 – маховик; 6 – валок транспортера; 7 – транспортер; 8 – лотік завантажувальний; 9 – продукт; 10 – решітка запобіжна; 11 – бункер для муки; 12– валки розкочувальні; 13 – кронштейн поворотний; 14 – рама; 15 – валок натягувальний; 16 – передача ланцюгова; 17 – муфта кулачкова

Під транспортером 7 розташований деко для збирання борошна, яке обсипалося із тіста, що розгортається. Під час роботи машини розкатаний пласт тіста опускається на стрічку транспортера і переміщується до оператора, який у разі необхідності може направити тісто на повторне розкочування. Для подальшого розкочування необхідно зменшувати проміжок між валками на 3...4 мм. Транспортер складається з двох валків – натягувального 15 і привідного 6. На валках закріплена нескінченна бавовняна стрічка транспортера. Ведучий і натягувальний валки транспортера з'єднані між собою двома паралельними втулочно-роликовими ланцюгами, які запобігають прослизанню стрічки транспортера під час роботи машини. Транспортер і розгортальні валки приводяться у рух ланцюговою передачею 16 від привідного пристрою.

Усередині рами машини встановлені електродвигун 1 і черв'ячний редуктор 2. Вал електродвигуна з'єднаний із вхідним валом редуктора кулачковою муфтою 17. На вихідному валу редуктора закріплена повідна зірочка, яка за допомогою втулочно-роликового ланцюга приводить у рух розгортальні валки і транспортер. При зміні міжосьової відстані між розкочувальними валками за допомогою підпружиненого важеля натягувального пристрою натягується ланцюг, що забезпечує нормальну роботу передачі.

Каркас 3 машини з усіх боків облицьований декоративними щитками, виготовленими з тонколистової сталі і пофарбованими із зовнішнього боку емалевою фарбою. Пуск і зупинка машини здійснюються кнопковою станцією, закріпленою на лицьовій панелі машини, і магнітним пускачем, що встановлений усередині машини.

Принцип дії. У процесі роботи машини підготовлене до розкочування тісто подається на завантажувальний лотік, де воно захоплюється валками, що обертаються назустріч один одному, і у вигляді стрічки або пласта опускається на стрічку транспортера. При повторному розкочування відстань між розкочувальними валками зменшують і знову тісто подають на завантажувальний лоток.

Машина тістоокруглювальна А2-ХПО/6. Призначена для округлення заготовок з тіста із пшеничного борошна масою 0,09...0,9 кг.

Складається з корпуса, привода, спіралі, борошнопідсипача, повітродувного пристрою, лотка й електроустаткування.

Корпус 1 має підставу, каркас, чотири поворотних колеса. Привід 2 складається з електродвигуна, двоступінчастої клинопасової передачі, проміжної опори, вала на якому закріплений виготовлений із чавуну конус 6. На зовнішній поверхні конуса виконані поздовжні канавки.

Спіраль 7 має сім секцій, в останній шарнірно кріпиться лоток, що може займати два положення: при нижнім положенні заготівля проходить по лотку, при верхньому - під ним, не стосуючись його. Секції утворять два спіральних канали. Після виходу з першого спірального каналу, що складає із трьох секцій, шматки тіста подають у другий канал. Робочі поверхні секцій покриті фторопластовим лаком, а до лотка прикріплена войлок. Кожна секція кріпиться до каркаса двома гвинтами й має чотири настановних гвинти для регулювання положення секцій спіралі щодо конуса.

Кожен борошнопросіювач 4 складається з корпуса й сита. Сито виконане із дротяно-тканої сітки й робить горизонтальний зворотно-поступальний рух. Один з борошнопросіювачів розташований над місцем вивантаження тістових заготовок, другий — під кутом 90° до першого.

Повітродувний пристрій 5 має вентилятор, що складається із двигуна із крильчаткою, нагрівач, повітродув і сопла, розташовані на каркасі над спіраллю.

Електроустаткування 8 призначене для керування роботою привода машини й вентилятора, включення ТЕНів, що входять у нагрівач (залежно від необхідної температури повітря, що подається на обдування заготовок).



Рис. 7.13. Машина тістоокруглювальна А2-ХПО/6: 1 — корпус; 2 — привід; 3 — лоток; 4 — борошнопідсипач; 5— повітропровідний пристрій;

 6— конус; 7— спіраль; 8— електроустаткування.
Принцип дії. Шматки тіста від тістоділильної машини надходять на нижню частину спіралі. Під дією обертового конуса тестові заготівлі піднімаються по спіралі нагору, здобуваючи при цьому кулясту форму, і по лотку скачуються на конвеєр подачі їх у шафу попереднього розпалювання. Борошнопросіювач і повітродувний пристрій перешкоджають можливому прилипанню тіста до спіралі й конуса. Використання одного або двох борошнопросіювачів, а також повітродувного пристрою з підігрівом або без нього визначається технологічним процесом. Кількість борошна, що подається на підсипання борошнопросіювачем, регулюється вручну шляхом зміни амплітуди коливання сита.