Силабус дисципліни

 

СИЛАБУС ДИСЦИПЛІНИ

«Теорії та концепції бухгалтерського обліку»

Рівень вищої освіти

третій (освітньо-науковий) рівень

 Галузь знань

07 «Управління та адміністрування»

Спеціальність

071 «Облік і оподаткування»

Освітньо-наукова програма

«Облік і оподаткування»

Характеристика навчальної дисципліни

Вид

спеціальна (фахова)

Мова викладання

Українська

Загальна кількість годин

120

Кількість кредитів ЕСТS

4

Кількість змістових модулів

-

Форма підсумкового контролю

Екзамен

Показники навчальної дисципліни для денної та заочної форм навчання

 

Денна форма навчання

Рік підготовки (курс)

1

Семестр

2

Лекційні заняття

20 год

Практичні заняття

20 год

Самостійна робота80

 80 год

 

ВИКЛАДАЧІ

Гуцаленко Любов Василівна, доктор екон. наук, професор

Кафедра обліку та оподаткування

корп. 10, кім. 611

ел. пошта – gutsalenko.l.v@nubip.edu.ua 

Консультації: ср, 2 пара, ауд. 611

Гуренко Тамара Олексіївна, канд. екон. наук, доцент

Кафедра обліку та оподаткування

корп. 10, кім. 613

ел. пошта – gurenkot@ukr.net.

Консультації: вт, 2 пара, ауд. 613 

ОПИС ДИСЦИПЛІНИ 

Предметом навчальної дисципліни «Теорії та концепції бухгалтерського обліку» є теорії, парадигми, концепції, закономірності та тенденції розвитку бухгалтерського обліку як науки та практичної діяльності.

Після опанування дисципліни «Теорії та концепції бухгалтерського обліку» здобувач вищої освіти ступеня доктора філософії повинен знати:

-    періоди та концептуальні засади розвитку і формування бухгалтерського обліку, як науки;

-    парадигми, концепції та теорії бухгалтерського обліку;

-    наукові спрямування в обліковій теорії;

-    провідні українські наукові школи у сфері обліку, аналізу і аудиту;

здобувач повинен уміти:

-  розуміти теорію, методологію, принципи, функції, методики у сфері обліку;

- проводити системні наукові дослідження теорії та методології обліку, аналізу, контролю, аудиту і оподаткування при вивченні об’єкта дослідження;

- формувати нові наукові дослідницькі результати за обраною темою.

Навчальна дисципліна забезпечує формування ряду компетентностей:

Загальні компетентності (ЗК)

ЗК01. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.

ЗК02. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.

ЗК03. Здатність працювати в міжнародному контексті.

Спеціальні (фахові) компетентності (СК)

СК01. Здатність виконувати оригінальні дослідження, досягати наукових результатів, які створюють нові знання в обліку, аналізі, аудиті та оподаткуванні та дотичних до них міждисциплінарних напрямах з управління та адміністрування та суміжних галузей.

СК02. Здатність працювати з різними джерелами, отримувати, обробляти, аналізувати, систематизувати отриману інформацію з основних національних, європейських та міжнародних нормативно-правових актів з питань регулювання обліку, аналізу, аудиту та оподаткування

СК04. Здатність вирішувати комплексні завдання функціонування системи обліку, аналізу, контролю, аудиту, оподаткування для критичного оцінювання результатів досліджень  з урахуванням соціальних, етичних, правових та економічних проблем.

СК06. Здатність застосовувати інформаційні технології, сучасні методи наукових досліджень із використанням новітніх прикладних пакетів і програмних продуктів для наукового обґрунтування та підтвердження / спростування гіпотез.

СК08. Здатність усно і письмово презентувати та обговорювати результати наукових досліджень та/або інноваційних розробок українською та англійською мовами, глибоке розуміння англомовних наукових текстів за напрямом досліджень.

СК10. Здатність ідентифікувати вплив інтеграційних процесів на тактику реалізації аграрної політики, визначати перспективні напрямки розвитку аграрного бізнесу, оцінювати існуючі умови, проблеми та переваги, визначати їх вплив на практику обліку та оподаткування.

Програмні результати навчання

ПРН01. Мати передові концептуальні та методологічні знання з обліку, аналізу, аудиту та оподаткування і на межі предметних галузей, а також дослідницькі навички, достатні для проведення наукових і прикладних досліджень на рівні останніх світових досягнень з відповідного напряму, отримання нових знань та/або здійснення інновацій..

ПРН02. Здійснювати пошук, аналізувати та критично осмислювати інформацію, отриману з різних джерел, генерувати і продукувати власні науково-теоретичні та практично-спрямовані ідеї на принципах академічної культури й доброчесності, розвивати нові напрями і види обліку, аналізу, аудиту та оподаткування.

ПРН03. Вільно презентувати та обговорювати з фахівцями і нефахівцями результати досліджень, наукові та прикладні проблеми обліку, аналізу, аудиту та оподаткування  державною та іноземною мовами, кваліфіковано відображати результати досліджень у наукових публікаціях у провідних міжнародних наукових виданнях.

ПРН04. Демонструвати навички самостійного продукування власних науково-теоретичних та практично-спрямованих ідей на принципах академічної культури та доброчесності для розвитку нових напрямів та видів обліку, аналізу, аудиту та оподаткування.

ПРН07. Враховувати соціальні, етичні, правові та економічні аспекти, що впливають на функціонування системи обліку, аналізу, контролю, аудиту, оподаткування для критичного оцінювання результатів досліджень.

ПРН09 Застосовувати інформаційні технології у науковій діяльності, сучасні методи наукових досліджень із використанням новітніх прикладних пакетів і програмних продуктів для наукового обґрунтування та підтвердження / спростування гіпотез.

ПРН11. Глибоко розуміти загальні принципи та методи обліку, аналізу, контролю, аудиту, оподаткування,  а також методологію наукових досліджень, застосувати їх у власних дослідженнях у сфері обліку і оподаткування та у викладацькій практиці.

ПРН 12. Глибоко розуміти теоретичні та методичні аспекти бухгалтерського обліку та оподаткування господарської діяльності суб’єктів аграрного бізнесу, застосовувати їх в практичній діяльності для підвищення ефективності управління діяльністю таких суб’єктів.

 

СТРУКТУРА КУРСУ

Тема

Години

(лекції/лабораторні, практичні, семінарські)

Результати навчання

Завдання

Оцінювання

2 семестр

Розділ 1 Еволюція бухгалтерського обліку та концептуальні засади її розвитку

Тема 1 Бухгал-терський облік: періоди та концептуальні засади розвитку

 

2/2

Розуміти теорію, методологію, принципи, функції, методики у сфері обліку.

Знати: періоди та концептуальні засади розвитку і формування бухгалтерського обліку, як науки; парадигми, концепції та теорії бухгалтерського обліку; наукові спрямування в обліковій теорії.

Здійснювати пошук, аналізувати та критично осмислювати інформацію, отриману з різних джерел, генерувати і продукувати власні науково-теоретичні та практично-спрямовані ідеї на принципах академічної культури й доброчесності, розвивати нові напрями і види обліку, аналізу, аудиту та оподаткування.

Демонструвати навички самостійного продукування власних науково-теоретичних та практично-спрямованих ідей на принципах академічної культури та доброчесності для розвитку нових напрямів та видів обліку, аналізу, аудиту та оподаткування..

  Підготовка до лекцій (попереднє ознайомлення в elearn з повнотекстовою лекцією та презентацією).

  Виконання та здача завдань практичних робіт  (частину - до методичних рекомендацій впродовж практичного заняття, та частину - самостійно виконавши та загрузивши відповідь в elearn).

Виконання самостійної роботи (завдання в elearn).

 

За кожну тему, пов-ністю засво-ївши теоре-тичну і прак-тичну роботу, здобувач може отримати максимально 6 балів, всього:

9*6=54 бали

Виконавши індивідуальне завдання, здобувач може от-римати макси-мально 16 балів

 

Тема 2 Формування бухгалтерського обліку як науки.

 

 

 

2/2

Тема 3. Парадигми і концепції бухгалтерського обліку

 

 

2/4

Тема 4. Теорії бухгалтерського обліку

 

 

 

4/2

Розділ 2 Наукові спрямування в обліковій теорії

Тема 5. Світові бухгалтерські школи та розвиток бухгалтерської професії

 

 

2/2

Вміти проводити системні наукові дослідження теорії та методології обліку, аналізу, контролю, аудиту і оподаткування при вивченні об’єкта дослідження;

формувати нові наукові дослідницькі результати за обраною темою.

Знати: світові бухгалтерські школи та розвиток бухгалтерської професії; особливості інституціональної теорії бухгалтерського обліку; особливості побудови та розвиток бухгалтерського обліку в галузях економіки та зокрема в аграрному секторі; провідні українські наукові школи у сфері обліку, аналізу і аудиту .

Вміння виокремлювати проблемні питання за те-мою наукової роботи та ви-значати методику формува-ння конструктивної скла-дової наукового дослідження.

Глибоко розуміти загальні принципи та методи обліку, аналізу, контролю, аудиту, оподаткування, а також методологію наукових досліджень, застосувати їх у власних дослідженнях у сфері обліку і оподаткування та у викладацькій практиці.

Глибоко розуміти теоретичні та методичні аспекти бухгалтерського обліку та оподаткування господарської діяльності суб’єктів аграрного бізнесу, застосовувати їх в практичній діяльності для підвищення ефективності управління діяльністю таких суб’єктів.

  Підготовка до лекцій (попереднє ознайомлення в elearn з повнотекстовою лекцією та презентацією).

  Виконання та здача завдань практичних робіт  (частину - до методичних рекомендацій впродовж практичного заняття, та частину - самостійно виконавши та загрузивши відповідь в elearn).

Виконання самостійної роботи (завдання в elearn).

  Підготовка та виконання індивідуального завдання в elearn.

За кожну тему, пов-ністю засво-ївши теоре-тичну і прак-тичну роботу, здобувач може отримати максимально 6 балів, всього:

9*6=54 бали

Виконавши індивідуальне завдання, здобувач може от-римати макси-мально 16 балівУспішно скла-вши контрольний захід – іспит, здобувач

може отримати максимально 30 балів.

Максимально за здобувач може отримати 100 балів = (70+30)

 

 

Тема 6. Особливості інституціональної теорії бухгалтерського обліку

 

 

2/2

Тема 7. Теоретичні аспекти побудови та розвитку бухгалтерського обліку в галузях економіки

 

 

 

4/4

Тема 8. Інститу-ціональні засади розвитку професії бухгалтера

 

 

 

2/2

Всього за 1 семестр

70

Екзамен

 

 

 

30

Всього за курс

100


ПОЛІТИКА ОЦІНЮВАННЯ

Політика щодо дедлайнів та перескладання:

Роботи, які здаються із порушенням термінів без поважних причин, оцінюються на нижчу оцінку. Перескладання завдань відбувається із дозволу лектора за наявності поважних причин (наприклад, лікарняний).

Політика щодо академічної доброчесності:

Списування під час контрольних робіт та екзаменів заборонені (в т.ч. із використанням мобільних девайсів). Реферати повинні мати коректні текстові посилання на використану літературу

Політика щодо відвідування:

Відвідування занять є обов’язковим. За об’єктивних причин (наприклад, хвороба, міжнародне стажування) навчання може відбуватись індивідуально (в он-лайн формі за погодженням із деканом факультету)


ШКАЛА ОЦІНЮВАННЯ ЗДОБУВАЧІВ

Рейтинг здобувача вищої освіти, бали

Оцінка національна за результати складання екзаменів заліків

екзаменів

заліків

90-100

відмінно

зараховано

74-89

добре

60-73

задовільно

0-59

незадовільно

не зараховано

 

Література

Основна

1.       Голов С. Ф. Бухгалтерський облік в Україні: аналіз стану та перспективи розвитку : моногр. К. : Центр учбової літератури, 2007. 522 с.

2.       Гуцаленко Л.В. Адаптивна система обліку і контролю результатів діяльності сільськогосподарських підприємств: моногр. К.: ННЦ ІАЕ, 2010. 372 с. 

3.      Гуцаленко Л.В., Марчук У.О. Облікова політика: національний та зарубіжний підходи. Gesellschaftsrechtliche Transformationen von wirtschaftlichen Systemen in den Zeiten der Neo-Industrialisierung. Korneev V., Pasichnyk, Yu., Radchenko O., Khodzhaian A. und andere: Collective monograph. Verlag SWG imex GmbH, Nuremberg, Germany, 2020. 714 p., С.576-584

4.      Гуцаленко Л.В., Мельник А.О. Облік дебіторської заборгованості: концептуальні основи П(С)БО та МСФЗ. Електронне наукове фахове видання «Ефективна економіка». №9. 2020

5.     Жук В.М. Бухгалтерський облік: шляхи вирішення проблем практики і науки: [монографія] К.: ННЦ "Інститут аграрної економіки", 2012. 454 с.

6.     Жук В. М. Концепція розвитку бухгалтерського обліку в аграрному секторі економіки : моногр. К. : ННЦ ІАЕ, 2009.  648 с.

7.  Жук В.М. Розвиток теорії бухгалтерського обліку: інституціональний аспект: монографія. К.: ННЦ «ІАЕ», 2018. – 408 с.

8. Кирейцев Г. Г. Функции учета в механизме управления сельскохозяйственным производством: моногр. К.: Издательство УСХА, 1992. 240 с.

9. Кірейцев Г. Г. Розвиток бухгалтерського обліку: теорія, професія, міжпредметні зв’язки : моногр. Житомир : ЖДТУ, 2007.  236 с.

10. Кодекс професійної етики аудиторів України. - Київ, 1999. 275 с.

11. Кужельный Н. В. Бухгалтерский учет и его контрольне функции. К. : ЦУЛ, 1985. 143 с.

12. Легенчук С.Ф. Теорія і методологія бухгалтерського обліку в умовах постіндустріальної економіки[Текст]: монографія . Житомир : ЖДТУ, 2010. 652 с.

13. Ловінська Л. Г. Оцінка в бухгалтерському обліку : моногр. К. : КНЕУ, 2006.  256 с.

14. Малюга Н. М. Розвиток теорії бухгалтерського обліку : моногр. Житомир : ПП Рута, 2005.  388 с.

15. Метелиця В. М. Інституціональні та фізіократичні аспекти розбудови бухгалтерської професії в аграрному секторі економіки: монографія.  К. : ІАЕ, 2015.  687 с.

16. Мочерний С. В. Методологія економічного дослідження. Л. : Світ.  2001.  416 с.

17. Облік та аналітична оцінка основних засобів в умовах розвитку інформаційної економіки: колективна монографія /Л.В. Гуцаленко Л.В., І.Д. Лазаришина, У.О. Марчук, О.В. Зінкевич. К.: Центр учбової літератури, 2020. 252 с.

18. Соколов Я. В. Бухгалтерский учет: от истоков до наших дней : учеб. пособие вузов. Житомир : ПП Рута, 1999.  638 с.

19. Теорія бухгалтерського обліку (історичні та методологічні аспекти) Монографія.  Ужгород: Ужгородський держуніверситет, 1998. 148 с.


Додаткова

1.          Бутинець Т. А. Документування господарських операцій: теорія, методологія, комп’ютеризація : наук. вид. Житомир : ЖІТІ, 1999. 412 с.

2.          Бутинець Ф.Ф. Історія розвитку бухгалтерського обліку. Ч.І. Навчальний посібник. Житомир: ЖІТІ, 1999. 928 с.

3.          Виговська Н. Г. Господарський контроль в Україні: теорія, методологія, організація : моногр. Житомир : ЖДТУ, 2008. 532 с.

4.          Голов С. Система глобального бухгалтерського обліку. Бухгалтерський облік і аудит. 2010. №3. С.3-12

5.          Голов С. Генезис управлінського обліку. Бухгалтерський облік і аудит. 2017. №7-8. С.2-24

6.          Городянська Л.В. Концепція обліково-аналітичного забезпечення управління відтворювальними економічними ресурсами. Фінанси, облік і аудит. 2012. №20. С.260-267

7.          Гуцаленко Л.В. Дієвість контрольної функції обліку в управлінні трансакційними витратами підприємства / Л.В. Гуцаленко.Науковий вісник Сухомлинського - Миколаїв, №1.- 2018 р., С.114-121

8.       Гуцаленко Л. В. Контроль як функція управління. Маteriály IV mezinárodni vĕdecko – praktická konference «Evropská vĕda XXI století.  2008».  Díl 3. Ekonomické vĕdy: Praha. Publishing House «Education and Science» s.r.o.  88 stran. С. 60–62.

9.       Гуцаленко Л. В. Концептуальні основи адаптивної системи обліку сільськогосподарських підприємств. Розвиток аграрної економічної науки в Україні та її завдання в умовах освоєння ринкової системи господарювання : Матеріали восьмих річних зборів Всеукраїнського конгр. вчених економістів-аграрників 20-21 черв. 2006 р. м. Київ. С. 397–401.

10.       Гуцаленко Л. В. Прибуток у статичному та динамічному обліку аграрних. Економіка АПК.  2005.  № 8.  С. 90–93.

11.       Гуцаленко Л. В. Прогностична функція обліку при формуванні бюджету підприємства. Економіка АПК. 2010. № 8. С. 63-67.

12.       Гуцаленко Л.В., Марчук У.О. Фінансова звітність за МСФЗ: вимоги та реалії впровадження. Економіка АПК. 2019 - №6, С. 36-44

13.       Жук В.М. Розвиток теорії бухгалтерського обліку: інституціональний аспект: монографія. К: ННЦ «ІАЕ», 2018. – 408 с.

14.       Жук В.М. Розвиток функцій бухгалтерського обліку. Економіка АПК. 2016. №6. С. 71-76

15.       Кірейцев Г. Г.  Бухгалтерський облік та науковці, що генерують ідеї його розвитку. Бухгалтерія в сільському господарстві.  2008. № 20.  С. 3–7.

16.       Кірейцев Г. Г. Вплив економічної теорії на вдосконалення методології бухгалтерського обліку. Фінанси, облік і аудит : зб. наук. праць. Спец. вип. Ч.1; відп. ред. М. М. Коцупатрий.  К. : КНЕУ, 2007.  200 с.

17.       Кірейцев Г. Г. Глобализация экономики и унификация методологии бухгалтерского учета : науч. докл. изд. 2-е, перераб. и доп.  Житомир : ЖГТУ, 2008.  76 с.

18.       Кірейцев Г. Г. Методологічні засади формування та розвитку національної системи бухгалтерського обліку в Україні.  Вісник ЖДТУ. Економічні науки.  2003.  № 2.  С.103.

19.       Кірейцев Г. Г., Нехай В. А. Обліково-аналітична система сільськогосподарського підприємства в умовах антикризового управління. Облік і фінанси АПК. 2009.  № 3.  С. 84–90.

20.       Кірейцев Г. Г. Регулювання розвитку бухгалтерського обліку в сільському господарстві України. Зб. наук. праць; за ред. М. І. Бахмата.  Кам’янець-Подільський, 2009.  744 с.

21.       Корягін М.В. Побудова методології бухгалтерського обліку. Економіка та держава. 2018.№11. С.27-31

22.       Кулик В. Розвиток бухгалтерського обліку на підприємствах електронного бізнесу. - Полтава: ПУЕТ, 2017

23.       Легенчук С.Ф. Класифікація теорій бухгалтерського обліку. Міжнародний збірник наукових праць. Випуск 3 (18). С.190-211.

24.       Лучко М.Р., Остап’юк М.Я. Історія обліку: світ та Україна, погляд крізь роки. Тернопіль: "Зорепад", 1998. 151 с.

25.       Людвенко Д.В. Шляхи розбудови положення концепції бухгалтерського обліку тваринництва. Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія: Економіка і управління. Том 31 (70). 2020. №3. С. 140-144

26.      Макаренко І.О. Інтеграція сучасних видів та концепції бухгалтерського обліку для цілей сталого розвитку. Фінансовий простір. 2017. №1(25). С. 83-88

27.       Макаренко І.О. Наукові підходи та теорії, що формують парадигму обліку сталого розвитку. Глобальні та національні проблеми економіки. Випуск 16. 2017. С.877-883

28.       Малюга Н. М. Концепція розвитку бухгалтерського обліку в Україні: теоретико-методологічні основи : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра екон. наук : спец. 08.06.04 «Бухгалтерський облік, аналіз, аудит» / Н. М. Малюга. К., 2006.  36 с.

29.       Малюга Н.М. Концепція розвитку бухгалтерського обліку в Україні: теоретико-методичні основи. Житомир, 2006. 84 с.

30.       Маренич Т. Сутність бухгалтерського обліку як системи економічного регулювання // Бухгалтерський облік і аудит. 2009. №2. С.21-26

31.       Мельник Н. Г., Михайлишин Н. М. Особливості розвитку бухгалтерського обліку в умовах глобалізації  Зб. наук. праць; за ред. М. І. Бахмата. – Кам’янець-Подільський, 2009.  С. 218.

32.       Метелиця В.М. Розвиток бухгалтерської професії в аграрному секторі економіки: теорія, методологія, практика: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня докт.  екон. наук : спец. 08.00.09 «Бухгалтерський облік, аналіз та аудит (за видами економічної діяльності)» / В.М. Метелиця. К., 2016.  36 с.

33.   Метелиця В. М. Фізіократична доктрина розвитку бухгалтерського обліку: кол. моногр. / [Жук В. М., Мельничук Б. В., Остапчук С. М. та ін.] ; за ред. В.М. Жука.  К. : ІАЕ, 2015.  238 с.

34.   Метелиця В. М. Інтеграція та самоорганізація аграрного бізнесу в умовах децентралізації влади : монографія / [Лупенко Ю. О., Кропивко М. Ф., Малік М. Й. та ін.]; за ред. М. Ф. Кропивка, В. В. Россохи.  К. : ННЦ «ІАЕ», 2015.  484 с.

35.   Метелиця В. М. Тенденції розвитку бухгалтерської освіти.  Облік і фінанси АПК. 2010.  № 4.  С. 98–102.

36.   Метелиця В. М. Шляхи розвитку громадського професійного об’єднання аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України. Облік і фінанси АПК. 2011.  № 2. С. 62–68.

37.   Метелиця В. М. Наукові основи становлення професії бухгалтера: перші етапи. Економіка АПК.  2011.  № 12.  С. 74–80.

38.   Метелиця В. М. Етапи розвитку професії бухгалтера. Бухгалтерський облік і аудит.  2011.  № 11. С. 38–44.

39.   Метелиця В. М. Вплив економічних теорій на формування професії бухгалтера. Облік і фінанси АПК.  2011.  № 4.  С. 46–50.

40.    Метелиця В. М. Інституціональні основи розвитку бухгалтерської професії в Україні. Облік і фінанси АПК.  № 1.  2012.  С. 40–45.

41.       Метелиця В. М. Розвиток бухгалтерської професії в умовах глобалізації світової економіки. Облік і фінанси АПК.  2012. № 2. С. 52–59.

42.       Метелиця В. М. Регулювання та забезпечення розвитку професії бухгалтера: ієрархія міжнародних інституцій.  Облік і фінанси АПК.  2012. № 3.  С. 32–38.

43.       Метелиця В. М. Дослідження елементів бухгалтерської професії в теоріях бухгалтерського обліку. Економіка АПК. 2012. № 11. С. 63–69.

44.       Метелиця В. М. Інституціональна теорія бухгалтерського обліку в розвитку професії бухгалтера [Текст]. Збірник наук. праць Вінницького державного аграрного університету. Серія Економічні науки / [редкол: Калетнік Г. М. (голов. ред.) та ін.].  Вінниця : ВНАУ, 2012.  Вип. 3 (69). Том 2. С. 99–104.

45.       Метелиця В. М. Фізіократичні аспекти розвитку бухгалтерської професії в аграрній галузі Облік і фінанси.  2012. № 4. С. 13–17.

46.       Метелиця В. М. Стандартизація галузевої методології обліку як елементу професії. Економіка АПК. 2013. № 6. С. 45–53.

47.       Метелиця В. М. Наукові принципи управління бухгалтерським персоналом у школах і теоріях менеджменту. Облік і фінанси.  2013.  № 2.  С. 25–36.

48.       Метелиця В. М. Міжнародні підходи до регулювання бухгалтерської професії.  Облік і фінанси.  2013. № 3.  С. 35–47.

49.       Метелиця В. М. Регуляторна конвергенція бухгалтерської професії в Європейському Союзі. Облік і фінанси.  2014.  № 2.  С. 41–55.

50.       Метелиця В. М. Регулювання професії бухгалтера у Великій Британії, США та Російській Федерації. Бухгалтерський облік і аудит. 2014. № 1. С. 41–53.

51.       Метелиця В. М. Аналіз вітчизняної регуляторної моделі бухгалтерської професії. Бухгалтерський облік і аудит.  2014.  № 3.  С. 35– 43.

52.       Метелиця В. М. Діалектичні тенденції розвитку саморегулівного інституту бухгалтерів аграрної галузі [Електронний ресурс] Ефективна економіка.  2014. № 4.  Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2908 (дата звернення: 20.02.2019)..

53.       Метелиця В. М. Вітчизняний досвід функціонування галузевого об’єднання аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України. Економіка: реалії часу. Науковий журнал.  2014.  № 3 (13).  С. 118–128.

54.       Метелиця В. М. Функції бухгалтера та морально-професійні норми етики у становленні інституту довіри до професії. Вісник Одеського національного університету. Економіка. 2014. Т. 19. Вип. 3/4.  С. 184–192.

55.       Метелиця В. М. Удосконалення нормативно-професійного регулювання бухгалтерського обліку та звітності: галузевий аспект.  Інноваційна економіка.  2014.  № 4(53).  С. 341–353.

56.       Метелиця В. М. Формування національної системи професійної сертифікації бухгалтерів / В. М. Метелиця // Бухгалтерський облік і аудит. – 2014. – № 9. – С. 3–9.

57.       Метелиця В. М. Становлення інституту професійних бухгалтерів аграрної галузі. Збірник наук. праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки.  2015.  № 38. Ч. 1. С. 59–67.

58.       Метелиця В. М. Формування національної галузевої системи сертифікації бухгалтерів аграрного сектору. Формування ринкової економіки.  2015.  Вип. 33. С. 624–631.

59.      Міжнародні стандарти аудиту, надання впевненості та етики: Видання 2006 року / Н.І. Гаєвська, О.В. Селезньов (пер.з англ.).  К. : Аудиторська палата України, 2006.  1146 с.

60.       Мних Є. В. Адаптивність змістових характеристик економічних понять і категорій у системі бухгалтерського обліку та контролю. Фінанси України. 2006.  № 8. С. 83–86.

61.       Мних Є. Критерії досконалості систем бухгалтерського обліку і аудиту в Україні. Концепція розвитку бухгалтерського обліку, аналізу і аудиту в умовах міжнародної інтеграції : тез. доп. (20-22 квіт. 2005 р.). Ч.1 / відп. ред. А. Д. Бутко.   К. : Київ. нац. торг. екон. ун-т, 2005.  С. 102–109.

62.       Нападовська Л. В. Парадигма вітчизняної системи обліку в умовах глобалізації економіки. Развитие бухгалтерского учета и контроля в контексте европейской интеграции : моногр.  Житомир-Краматорск : ЧП «Рута», 2005.  588 с.

63.       Палий В. Ф. Бухгалтерский учет: субъективные суждения и объективные реалии. Бухгалтерский учет.  2004.   №  9.  С. 5–10.

64.     Петренко С. Якість бухгалтерського обліку як об’єкт оцінки інформаційного забезпечення внутрішнього контролю. Бухгалтерський облік і аудит.  2008. № 2. С. 26–30.

65.       Петрук О. М. Гармонізація національних систем бухгалтерського обліку : моногр. Житомир : ЖДТУ, 2005.  420 с.

66.       Пилипенко І. І., Редько О. Ю.. Основи бух обліку за міжнародними стандартами (МСБО) : навч. посіб. К. : 2001. 184 с.

67.       Прилипко С. Бухгалтерська професія в Україні: шлях до міжнародного визнання. Бухгалтерський облік і аудит.  2004.  № 5.  С. 20–24.

68.       Пушкар М.С. Креативний облік (створення інформації для менеджерів) : моногр.. Тернопіль : Карт-бланш, 2006.  334 с.

69.       Пушкар М. С. Метатеорія обліку або якою повинна стати теорія : моногр. Тернопільська акад. нар. госп-ва. Тернопіль : Карт-бланш, 2007.  359 с.

70.       Пушкар М. С. Тенденції та закономірності розвитку бухгалтерського обліку в Україні (теоретико-методологічні аспекти) : моногр. Тернопіль : Економічна думка, 1999.  424 с.

71.       Пушкар М. С. Філософія обліку. Тернопіль : Карт-бланш, 2002. 157 с.

72.       Хомин П. Я., Журавель Г. П. Парадигма й контроверзи бухгалтерського обліку та звітності (спроба консеквентного аналізу) : моногр. Тернопіль : Економічна думка, 2007. 299 с.

73.       Чижевська Л. В. Бухгалтерський облік як професійна діяльність: теорія, організація, прогноз розвитку : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд.  екон. наук : спец. 08.06.04 «Бухгалтерський облік, аналіз та аудит (за видами економічної діяльності)». К., 2007.  36 с.

74.       Чижевська Л.В. Бухгалтерський баланс: проблеми теорії і практики. Житомир, ЖІТІ, 1998.  408 с.

75.       Чумаченко М.Г. Бухгалтерський учет: прошлое, настоящее…будуще?! Світ бухгалтерського обліку. 1997.  С.2-12

76.       Швець В. Г. Теорія бухгалтерського обліку : навч. посіб. К. : Знання-Прес, 2003.  444 с.

77.       Юхименко_Назарук І.А. Мережева концепція організації бухгалтерського обліку. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія Економічні науки. Випуск 25. Частина 3. 2017. С.183-186

78.     Яремко І.Й., Лемішовська О.С.. Історія обліку, аналізу та аудиту: навч. посібник . Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2015. 220 с.

79.    Яремко І.Й. Концепції і парадигми бухгалтерського обліку як система наукових основ теорії. URL: http://ena.lp.edu.ua:8080/bitstream/ntb/10012/1/38.pdf (дата звернення 13.12.2020)

 

Інформаційні ресурси

1.                  https://nubip.edu.ua/node/17325 - Електронна бібліотека НУБіП України

2.      www.ac-rada.gov.ua – Рахункова палата України.

3.      www.arc.customs.gov.ua – Державна митна служба України.

4.      www.finance.ua – Фінанси України.

5.      www.dkrs.gov.ua – Державна аудиторська служба України.

6.      www.kmu.qov.ua – Кабінет Міністрів України.

7.      www.nbuv.gov.ua – Національна бібліотека імені В.І. Вернадського.

8.      www.minfin.qov.ua – Міністерство фінансів України.

9.      www.sta-sumy.gov.ua – Державна фіскальна служба України.

10.   www.treasury.gov.ua –Державна казначейська служба України.

11.   www.rada.qov.ua – Верховна Рада України.

http://apu.com.ua/- Аудиторська палата України.


Остання зміна: четвер, 22 червня 2023, 16:47